U Bavarskoj potencijalne nepravilnosti odložile vakcinaciju

FRANKFURT – Sprovođenje kampanje vakcinacije protiv korona virusa u Nemačkoj odloženo je u nekoliko gradova u Bavarskoj, pošto je zdravstveno osoblje otkrilo potencijalne nepravilnosti u procesu hlađenja vakcine, koju su proizvele kompanije Fajzer i Biontek.

„Čitajući zapisnike podataka o temperaturi, koji se nalaze u hladnjacima, pojavile su se sumnje u pogledu usklađenosti sa zahtevima sistema za hlađenje“, saopšteno je iz okružne kancelarije Liftenfelsa sa severa Bavarske.

Pored Liftengelsa, vakcinacija je odložena i u drugim gradovima na severu Bavarske – Koburg, Kronah, Klumbah, Hof, Bajrojt i Vunsidel zbog neizvesnosti u vezi sa sistemom za hlađenje, navodi Rojters.

Zbog sličnih problema odložena je i kampanja vakcinacije u južnom bavarskom gradu Augzburgu, preneo je list Merkur.

„Kod vakcinacije protiv korona virusa nije stvar ko će se najbrže vakcinisati ili ko će dobiti najviše doza. Bezbednost i savesni rad u korist naroda su prioritet“, rekao je okružni administrator okruga Hof Oliver Baer.

Vakcinu koju su razvili Fajzer i Biontek, koja koristi takozvanu mRNA tehnologiju, neophodno je čuvati na izuzetno niskoj temperaturi od oko minus 70 stepeni Celzijusa kako bi bila efikasna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.