U trendu

U Beogradu 593.693 vakcinisanih i 427.763 revakcinisanih

BEOGRAD – U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 593.693 punoletna građana što je 42,7 odsto punoletnog stanovništva prestonice, izjavio je danas predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

On je za Tanjug precizirao da je drugu dozu vakcine primilo 427.763 punoletnih građana Beograda što je oko 30,7 odsto.

Nikodijević je ocenio da se imunizacija protiv korona virusa u prestonici trenutno odvija dobrim tempom.

Kada su u pitanju sugrađani starosti od 65 do 74 godine, koji su najugroženija kategorija stanovništva, Nikodijević kaže da je njih više od 72 odsto primilo barem prvu dozu vakcine.

„To nam govori da akcija mobilnih punktova, koju smo počeli, približavanje vakcina pre svega seoskim domaćinstvima koja su udaljenija od domova zdravlja i punktova za imunizaciju daje rezultate tako da ćemo sa time nastaviti i u narednom periodu“, istakao je Nikodijević. 

Podsetio je da osim punktova za masovnu imunizaciju, na Beogradskom sajmu i u Belekspocentru, domovi zdravlja na teritoriji prestonice takođe imaju svoje punktove tako da, dodao je, u Beogradu ima više destina punktova na kojima se vrši imunizacija.

Nikodijević je podsetio i da se na Beogradskom sajmu može, bez zakazivanja, primiti neka od tri vakcine koje su trenutno dostupne – Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm.

Naveo je da Beogradski sajam danas radi do 16 sati, a da se u Belekspocentru danas vrši samo revakcinacija tako da, dodao je, građani koji su danas planirali da prime vakcinu treba da idu na sajam.

„Nastavljamo i u narednim nedeljama sa aktivnostima koje smo zaočeli jer je evidentno da daju dobre rezultate. Naš cilj je 750.000 revakcinisanih građana Beograda čime smatramo da ćemo polako izaći iz ove situacije u kojoj se nalazimo već duže od godinu dana“, zaključio je Nikodijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.