U trendu

U Brazilu od korona virusa umrlo više od 400.000 ljudi

BRAZILIJA – U Brazilu je broj umrlih od korona virusa premašio 400.000, a zemlja je po broju žrtava zaraze na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Istovremeno, SAD i Brazil su jedine dve države na svetu koje imaju više od 400.000 preminulih od korona virusa.

U protekla 24 sata od korona virusa umrlo je 3.001 osoba, a ukupan broj preminulih je 401.186, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja te zemlje.

Predsednik Žair Bolsonaro, koji je protivnik lokdauna i smatra da korona virus ne predstavlja veliku opasnost, suočen je sa oštrim kritikama i opadanjem podrške, prenosi BBC.

Porast broja novozaraženih posledica je brazilske varijante korona virusa, koja se lakše prenosi, kao i nedostatkom koordiniranih mera na noviu države.

Situacija se u pojedinim delovima Brazila poboljšala, nakon što su mnoge savezne države i gradovi uveli restriktivne mere, ali je procenat zauzetosti kreveta u jedinicama intenzivne nege u više od trećine brazilskih država i dalje 90 odsto ili više.

Brazil je zabeležio 100.000 smrtnih slučajeva za samo 37 dana, između marta i aprila, što su bili najgori meseci u zemlji. Od početka pandemije potvrđeno je više od 14,5 miliona slučajeva kovid-19.

U međuvremenu, pojedini gradovi morali su privremeno da obustave vakcinaciju usled nedostatka vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.