U trendu

U centrima imunizacija i roditelja mladih ometenih u razvoju

BEOGRAD – U Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekspirovoj, do sada je vakcinu protiv korona virusa primilo oko 250 korisnika i oko 190 zaposlenih, a u ustanovama takvog tipa u Beogradu moguće je da se imunizuju i roditelji tih mladih, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da se više od mesec dana obavlja vakcinacija starijih od 18 godina sa smetnjama u razvoju i istakao značaj te imunizacije, dodajući da Grad pokazuje da vodi računa o toj osetljivoj populaciji.

„Posebno je važna vakcinacija njihovih roditelja jer oni često osim roditelja nemaju nekog drugog i važno je da ostanu zdravi“, rekao je Vesić novinarima.

Naglasio je da je značajno što se vakcinacija organizuje u samim domovima, to jest na mestu koje je poznato osobama sa smetnjama u razvoju.

Teže bi bilo da idu na Sajam, ukazao je Vesić i naveo da je odziv za vakcinaciju dobar.

„Urgentnije je njih vakcinisati nego neke druge ljude“, kaže.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je upućen poziv svim udruženjima osoba sa invaliditetom u Beogradu, da odaberu da li žele da prime vakcinu u prostorijama udruženja ili da im Sekretarijat organizuje temine u domovima zdravlja.

„Brinemo o svim ugroženim kategorijama u Beogradu, jer nam je stalo i želimo da im omogućimo da i oni imaju dodatne mogućnosti kada je u pitanju vakcinacija“, poručila je ona.

U drugim ustanovama takvog tipa do sada je vakcinisano više od 2.300 korisnika i zaposlenih, rekla je Stanisavljević odgovarajući na pitanje novinara.

Ona kaže i da je do sada vakcinisano više od 90 odsto korisnika u prihvatilištima za stara i odrasla lica.

Olivera Račić, majka 25. godišnjeg sina koji boluje od celebralne paralize, ističe da je značajno što je njen sin vakcinisan u dnevnom boravku, koji je za njega poznat prostor.

On je primio Sinofarm vakcinu, a Račić hvali proces vakcinacije u toj ustanovi.

„Raspitivali smo kod njegovog lekara i u dogovoru sa tim došli smo do toga da je najbolje primiti Sinofarm. Godinu dana je kod kuće, moramo da ga vratimo u boravak“, poručuje ona.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Predah“ u Šekspirovoj Petar Jordanov pojašnjava da korisnici još uvek imaju strah zbog epidemije korona virusa i naglašava da je ta ustanova spremna za povratak svih korisnika.

„Svi dnevni boravci rade, korisnici se polako vraćaju, uz poštovanje svih epidemioloških mera i to je ono što je jako dobro“, rekao je Jordanov, koji je naveo da u „Predahu“ trenutno ima 50 korisnika.

Uputio je zahvalnost Gradu što je omogućio da se vakcinacija odvija u dva dnevna boravka, u Šekspirovoj i na Bežanijskoj kosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.