U Češkoj 14.054 novozaraženih, kao u jeku jesenjeg talasa pandemije

Epidemija Kovid-19 u Češkoj vraća se ka crnim rekordima, kao u jeku jesenjeg talasa, u sredu su testovi otkrili 14.054 novozaražena, najviše za poslednjih sedam nedelja i za 5.700 više nego pre nedelju dana.

Za sada taj rast ne prati broj porast broja težih pacijenata koji moraju u bolnice. U sredu je u Češkoj bilo hospitalizovano 4.836 Kovid-19 pacijenata, za 160 manje nego prethodnog dana.

Broj preminulih je ponovo prešao granicu od 100 u danu. Sa 112 preminulih u sredu broj žrtava u Češkoj dostigao je od početka pandemije 10.776.

Ubrzano se pogoršavaju i drugi pokazatelji prema kojima češki epidemiološki tim i Ministarstvo zdravlja procenjuju stepen rizika.

Iako je zemlja nedelju dana u petom, najvišem stepenu rizika, vlada je odlučila juče da omogući Česima da slobodnije proslave Božić a stroge restrikcije uz zatvaranje radnji i policijski čas od 21.00 do 5.00 uvodi tek od 27. decembra.

Udeo pozitivnih na korona virus u svim testovima za proteklih nedelju dana kretao se oko 29 odsto, u sredu čak 37,8 odsto, što je najviše od 4. novembra.

Ministar zdravlja Jan Blatni podsetio je Čehe da iako najstrože mere stupaju na snagu tek posle Božića, da i sada važe restrikcije – policijski sat od 23 časa izuzev za one koji idu u crkve na ponoćne mise a za božićnim stolom ne sme da se okupi više od šestoro gostiju.

„Ukoliko zaista volite svoje bliske najlepši poklon koji možete da im date jeste da im ne odete u posetu. Ili ako podjete u posetu da budete oprezni, imate obzira da taj poljubac roditeljima ili dedama i bakama ne bude poljubac smrti“, apelovao je ministar Blatni.

Ministar je preporučio i idealni poklon za starije generacije pod jelku – zaštitnu masku i svoj obavljeni negativni test.

U susednoj Poljskoj takodje ubrzano raste broj novozaraženih a broj preminulih vraća se ka rekordima iz drugog jesenjeg talasa pandemije.

Za poslednja 24 časa otkriveno je 13.115 novozaraženih tako da se od početka pandemije u Poljskoj zarazilo 1,239 milion od oko 38 miliona stanovnika koliko zemlja ima, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja.

Za poslednja 24 časa preminulo je 497 Kovid-19 pacijenata čime je broj žrtava od početka pandemije u Poljskoj dostigao 26.752.

U bolnicama se trenutno nalazi 17.239 pacijenata pozitivnih na virus korona od čega je na respiratoru 1.610.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.