U trendu

U Domu zdravlja Zvezdara do sada revakcinisano 15.500 ljudi

BEOGRAD – Građani Beograda mogu bez zakazivanja da prime Fajzer ili Sputnjik V vakcinu protiv korona virusa, a na punktu za vakcinaciju u Domu zdravlja Zvezdara od jutros je tim cepivom vakcinisano 193 ljudi.

U toj zdravstvenoj ustanovi od 15. januara dato je 21.949 prvih doza vakcine protiv kovida-19, dok je revakcinisano 15.593 građana.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, koja je obišla punkt u Domu zdravlja Zvezdara, rekla je da se zainteresovani za imunizaciju mogu informisati i putem kol centara gradskih opština ili pozivanjem domova zdravlja.

Ona je za Tanjug navela i da je na raspolaganju oko 60 punktova za vakcinaciju u ruralnim područjima, u kojima je do sada zahvaljujući mobilnim ekipama, vakcinisano oko 35.000 meštana.

„Dva meseca su na terenu. Odštampali smo i pola miliona brošura koje su podeljeni građanima i svaki treći punoletni Beograđanin dobio je edukativnu brošuru koju je radio gradski Zavod za javno zdravlje“, poručila je Stanisavljević.

Pozvala je građane da se odazovu pozivu za imunizaciju, jer, ističe, vakcina ima dovoljno i organizacija je dobra.

Direktorka Doma zdravlja Zvezdara Dragana Trifunović Balanović kaže da su građani, među kojima je i više mladih, najviše zainteresovani za Fajzerovu vakcinu, kao i za Sputnjik, dok je najmanji odziv za AstraZeneku.

Balanović navodi i da se nije povećao broj prvih pregleda, ali da je broj kontrolnih pregleda i dalje u porastu.

„Imamo nešto veći broj dece, ali je klinička slika blaža. Između 200 i 300 pregleda je na dnevnom nivou“, rekla je ona za Tanjug.

Građanima u celoj Srbiji od danas je omogućeno da bez zakazivanja prime Fajzer vakcinu protiv kovida-19, a u naredna dva dana to će biti omogućeno i za rusku Sputnjik V.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.