U trendu

U Francuskoj istraga i strah posle ubistva prosvetnog radnika (VIDEO)

Francuska se danas probudila u šoku dan posle „islamističkog, terorističkog napada“ tokom kojeg je jedan Rus čečenskog porekla od 18 godina odrubio glavu jednom profesoru koji je svojim djacima pokazao karikature proroka Muhameda, i to u zemlji u kojoj se vodi rasprava o verskom separatizmu.

Ubistvo se dogodilo tri nedelje posle islamističkog napada u kojem je Pakistanac sekirom povredio dve osobe koje su se nalazile u blizini nekadašnje redakcije satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) u Parizu.

„Islamistički teror pogodio školu“, naslov je lista Figaro, dok je list Parizijen na naslovnoj strani napisao „Strah“. Francuska štampa danas piše o napadu, dok je uvodjenje policijskog časa i vanrednog sanitarnog stanja zbog epidemije korona virusa u drugom planu.

Ukupno devet osoba je privedeno od napada koji se dogodio na zapadnoj periferiji Pariza.

Prema navodima udruženja roditelja, profesor je pozvao djake muslimanske veroispovesti da izadju iz učionice a ostalima je pokazao karikature proroka Muhameda tokom diskusije. Udruženje je dodalo da se otac jednog učenika bunio zbog takvog časa.

Identitet napadača potrvrdjen je istražiocima. Profesora istorije i geografije ubio je Rus čečenskog porekla koji je rodjen u Moskvi i ima 18 godina. On je ubio profesora u blizini škole Konflan-Sent-Onorin, a njega je ubila policija oko 200 metara od mesta ubistva.

Napadač nije imao policijski dosije, niti je bio poznat po radikalizmu.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke (Jean-Michel Blanquer) danas će održati sastanak sa predstavicima vlasti, škole u kojoj je radio ubijeni profesor, kao i sa roditeljima učenika.

Tužilaštvo protiv terorizma tokom dana će predstaviti prve elemente istrage.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sinoć je posetio mesto ubistva.

Van Francuske reagovala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) koja je uputila izraze saučešća porodici i Francuzima.

Ubistvo se dogodilo posle napada u blizini nekadašnje redakcije Šarli ebdoa pošto je nedeljnik, čije je sedište sada na nepoznatoj lokaciji, ponovo objavio karikature proroka Muhameda.

U Parizu je u toku sudjenje saučesnicima napada koji se dogodio 7. januara 2015. godine kada je ubijeno 12 novinara i karikaturista tog lista. U Francuskoj je tada počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130 ljudi, a više od 350 je povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.