U Gani izbori za predsednika ,kandidati nude plan za oporava

AKRA – Građani Gane danas glasaju na izborima na kojima su glavni rivali, aktuelni predsednik Nana Akufo-Ado i bivši predsednik Džon Mahama, ponudili plan za oporavak ekonomije zemlje, koja je prvi put u 40 godina doživela kvartalni pad.

Kako javlja Rojters, dodatna pažnja je usmerena na Ganu, koja važi za zapadnoafričku uticajnu ekonomiju i bastion demokratije u nestabilnom regionu, pošto su predizborne svađe pokrenule strahove da bi ta zemlja mogla da se vrati u autoritarnost.

Za predsednika Gane se bori 12 kandidata, a na izborima će se birati i poslanici za parlament, a najveće šanse imaju Akufo-Ado i njegova Nova patriotska stranka i Mahama i Nacionalni demokratski kongres, koji se na vlasti smenjuju od 1992.

Prošle je godine Gana izašla iz trogodišnjeg programa zajma Međunarodnog monetarnog fonda, ali je pandemija korona virusa negativno uticala na potražnju za njenim ključnim izvoznim proizvodima, naftom i kakaom.

Ukoliko bude izabran za drugi četverogodišnji mandat, Akufo-Ado obećao je sprovođenje plana oporavka u vrednosti od 17 milijardi dolara kako bi povećao zaposlenost, dok je glavno obećanje njegovog protivkandidata Mahame infrastrukturni plan od10 milijardi dolara.

Analitičari očekuju neizvesnu izbornu trku a blagu prednost prema njihovim prognozama ima aktualni predsednik Akufo-Ado zahvaljujući potezima njegove vlade kojima je u pandemiji osigurala besplatnu vodu i subvencionisanu električnu energiju stanovnicima.

Rezultati ovih izbora očekuju se najkasnije do 10. decembra, ali će verovatno biti objavljeni i pre, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.