U trendu

U HR i BiH najavljuju smanjenje zarada u javnom sektoru

Za razliku od Srbije, gde će zaposlenima u zdravstvu biti vanredno povećane plate za 10 odsto, u Hrvatskoj i BiH se najavljuje smanjenje zarada u javnom sektoru od 10 do 15 odsto.

Zemlje regiona su nakon pojave korona virusa preduzele razne mere za spas privrede, među kojima je i smanjenje plata u javnom sektoru.

Ministar privrede Hrvatske Darko Horvat rekao je ranije da će ako druge metode ne pomognu u vreme krize korona virusa i plate u javnom sektoru moraju biti smanjene.

„U ovom trenutku i takva solucija je u procesu analize i razrade. Ako druge metode neće biti i plate u javnom sektoru će se rezati“, rekao je Horvat I dodao da će horizontalnom merom ići i prema javnom sektoru, kao što su išli i prema realnom sektoru, preneli su hrvatski mediji.

I u BiH, federalni premijer Fadil Novalić juče je poručio da smatra da u krizi korona virusa svima treba smanjiti plate.

„Naravno da smatram da svima treba smanjiti plate. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s time. Neke odluke treba doneti Parlament, neke vlada. Plate treba smanjiti – počev od mene“, rekao je Novalić, preneo je sarajevski portal Klix.

Novalić je rekao da, ako obična porodica može živeti sa prosečnom platom, zašto ne bi I funkcioneri podneli radikalne rezove.

Odgovarajući jednom od predsednika sindikata, Novalić je rekao da “ako neko misli da javni sektor može proći bez smanjenja plata, on je u dubokim ali i opasnim iluzijama“.

“Ako neko misli da, i kada stanu s radom privatne firme, da će i dalje Federacija imati skoro pet milijardi budžeta, on pokazuje elementarno neznanje, koje je pomešano s populizmom vrlo opasno. Pare u budžet ne padaju s Marsa. Već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, staće i uplata i poreza. A bez poreza nema novca ni u budžetu. I u tom slučaju, nećemo više govoriti o smanjenju plata, već o tome da neće biti nikakvih plata u javnom sektoru, bez privatnog sektora”, rekao je Novalić.
Zato, kazao je, javni sektor mora priskočiti odmah u pomoć privatnom sektoru, radnicima.

“Moramo jednu stvar dobro razumeti. Ko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”, rekao je Novalić.
Iače, sve zemlje regiona razmatraju, a neke su, poput Hrvatske, već usvojile I druge dodatne mere za pomoć privredi u doba korona virusa.

Hrvatska skupština je prošle sedmice prihvatila vladin paket mera vredan gotovo 30 milijardi kuna (3,9 milijardi evra) za pomoć privredi pogođenoj epidemijom korona virusa.

Paket sadrži 63 mere čiji je glavni cilj očuvanje radnih mesta i isplate plata, makar I smanjenih.

Tim merama će se omogućiti preduzetnicima i građanima pogođenim korona virusom odlaganje plaćanja javnih dažbina, kao što su porezi na dohodak i na dobit, i doprinosi.

Plaćanja će se odložiti na tri meseca, uz mogućnost produženja na još tri. Nakon toga biće omogućena otplata tih dugova na rate bez kamata na rok od 24 meseca.

Država će u sektorima pogođenim epidemijom podržati očuvanje radnih mesta tako što će, u visini minimalne plate, pomoći svakog zaposlenog koji bi ostao bez posla.
Privremeno su suspendovane mere za samozapošljavanje I zapošljavanje, a redstava za njih se prenamenjuju da zadržavanje postojeće zaposlenosti.

Set mera za finansijsku likvidnost, po rečima ministra finansija Zdravka Marića uključuje moratorijum na obaveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri meseca, odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plata i dobavljača i reprogram drugih obaveza.

Marić kaže da se može očekivati da će i građanima biti omogućena odlaganje plaćanja kreditnih rata, takođe na tri meseca. Najavio je i beskamatne zajmove opštinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranju (HŽO) i Hrvatskom zavodu za penziono osiguranje (HZMO) do visine poreza na dohodak, poreza i doprinosa čije je plaćanje odloženo i/ili je odobrena otplata na rate.

I crnogorska vlada je u cilju sanacije posledica nastalih korona virusom usvojila set mera, pa je tako predloženo odlaganje plaćanja kredita za privredu i građane na 90 dana, odloženo je plaćanje poreza, kao i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa do tri miliona evra po korisniku.
Vlada je predvidela i milion evra pomoći najugroženijima, a premijer Duško Marković je rekao da će članovi vlade uplatiti po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Biće obustavljene i isplate varijabilnog dela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima, na nivou države, a preporuka je da to učine I lokalne samouprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.