U HR pad broja novozaraženih i hospitalizovanih, ali. . .

ZAGREB – Prema najnovijim podacima, Hrvatska beleži pad broja novozaraženih novim korona virusom od 14,5 odsto sedmično, trenutna incidenca je 366,4 novozaraženih na 100.000 stanovnika i po tome je na 14. mestu među zemljama EU, a na 20. po ukupnoj stopi smrtnosti.

To je na konferenciji za novinare danas saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak i istakao da je udeo pozitivnih u ukupnom broju testiranih u poslednjih 14 dana – 20,7.

U Sisačko-moslovačkoj županiji, koju je pogodio razoran zemljotres, vakcinisano je 3.100 ljudi, a u celoj zemlji 13.000 zdravstvenih radnika i 15.000 građana.

Ministar zdravlja Vili Beroš je rekao da, iako Hrvatska beleži pad broja novzaraženih i hosptalizovanih, ali je istakao da to ne znači da se treba opuštati.

Dodao je da je istraživanje pokazalo da su više od 50 odsto zaraženih asimptomatski slučajevi, što znači da maske treba nositi i držati se propisane distance.

Direktorka Infektivne klinike Alemka Markotić je ocenila kao ohrabrujuće to što je znatno manji pritisak na zdravstveni sistem proteklih dana, ali je apelovala na dalje poštovanje epidemioloških mera.

“Ohrabrujuće je da u drugim centrima s kovid bolesnicima ima pad bolesnih, pad onih na respiratoru, time očekujemo i pad smrtnosti“, rekla je Markotićeva.

Ona je navela da podaci u Hrvatskoj govore da oni koji su preboleli korona virus imaju imunitet do osam meseci.

Saopšteno je i da sutra u Hrvatsku stiže između 3.600 i 4.000 vakcina Moderne, a kraja februara bi trebalo da ih stigne 52.000.

Deo od prve isporuke, rečeno je, ide u zemljtresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije, a deo hitnim službama.

Inače, svi pozitivni u toj župainiji su u izolaciji, saopšteno je novinarima.

Nacionalnii štab je krajem prosle sedmice produžio važenje svih epidemioloških mera do 31. januara, a ostaje i obaveza negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati pri ulasku u Hrvatsku.

Oni koji dolaze iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike obavezni su da imaju brzi test, ali i obaveznu samoizolaciju 14 dana, s tim da iz izolacije mogu da izađu nakon sedam dana ako test bude negativan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.