U trendu

U HR zabrinuti za održivost zdravstvenog sistema

ZAGREB – Porast broja obolelih od korona virusa mogao bi biti veliki teret za hrvatski zdravstveni sistem koji je još pod kontrolom, ali ako se ovako nastavi, ubrzo bi ponovo mogla da bude aktivirana kovid bolnica u zagrebačkoj Areni, a najveća briga je, uozoravaju stručnjaci, održivost zdravstvenog sistema.

Od bolnica u Zagrebu već je zatraženo da povećaju kapacitete za obolele od korona virusa

„Sistem je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za desetak dana će sigurno rezultirati velikim brojem obolelih“, rekla je direktorka Infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić.

Kao primer je navela Grad Zagreb, u kojem je već nekoliko dana najveći broj obolelih.

„Kapacitete koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC ‘Dubrava’, koja je više od polovine puna, neće biti dovoljno i ponovo će biti aktivirani šatori“, rekla je Markotić za hrvatsku TV Nova.

Ne bi, kaže, volela da razmišlja o scenama sa početka pandemije kada su inficirani smeštani u Arenu, jer je sve to imalo loš efekat na sve građane.

Epidemiolog i član vladinog stručnog tima Branko Kolarić kaže da je porast broja zaraženih upozorenje.

„Mi smo se pred leto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mera koje su jednostavne“, rekao je Kolarić za HRT.

Bitno je sprečiti da zdravstveni sistem ne kolabira.

„U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih nego što možemo da pružimo intenzivnu negu, to bi bio problem, zdravstveni sistem bi kolabirao, a to želimo da sprečimo“, rekao je Kolarić za HRT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.