U hramovima u regionu održane ponoćne i jutarnje liturgije

BEOGRAD – U pavoslavnim hramovma širom regiona jutros su održane božićne liturgije, povodom obeležavanja jednog od dva najveća hrišćanska praznika, rođenja Isusa Hrista, Božića, koji Srpska pravoslavna crkva obeležava po Julijanskom kalendaru.

Ove godine obeležavanje Božića se odvija u specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa, a vernici su požani da poštuju epidemiološke mere i da praznik obeleže u svojim domovima.

Čitana je Božićna poslanica Sinoda SPC i svih arhijereja.

„Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja.

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

Ta ljubav i žrtva obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje, poručeno je u Poslanici.

Božić je, inače, porodični praznik na koji se ne ide u posete, sa izuzetkom položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Prošle noći u svim većim hramovima održane su ponoćne liturgije, kojima je tokom jučerašnjeg dana prethodilo tradicionalno paljenje Badnjaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.