U trendu

U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori, granica otvorena za sve sa pravom glasa

U Hrvatskoj će u nedelju biti održani lokalni izbori, na kojima najviše pažnje izaziva glasanje za gradonačelnike Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Državna granica će biti otvorena za sve sa pravom glasa, uprkos pandemiji korona virusa.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas u Zagrebu da će na dan izbora u zemlju bez ograničenja moći da udju svi državljani Hrvatske s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze.

On je naveo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog, iako nije posebno naveden u pravilima o prelasku granice. Državljani s pravom glasa moći će da udju u Hrvatsku bez PCR testa, ali će u roku od 12 sati morati i da je napuste.

„Ne radi se o nečem što je novo. Sve vreme postoji ta mogućnost da se na teritoriju Hrvatske udje i da se ona napusti u roku od 12 sati ako postoje neodložni razlozi. Mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Na pitanje novinara čemu služe mere ako se ne poštuju kad su izbori, Božinović je odgovorio da se pretpostavlja da će u nedelju u Hrvatsku ući manje ljudi nego kada počne turistička sezona.

Komentarišući najave organizovanog dolaska, pre svega iz Srbije i BiH, epidemiolog Bernard Kaić rekao je da dolazak iz susednih država autobusima na glasanje „ne povećava bitno rizik“, s obzirom da one imaju „nešto bolju epidemiološku situaciju“ nego Hrvatska.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom otvaranja granica zbog lokalnih izbora da postoje dvostruki kriterijumi.

„Ako imate stranačku feštu na Korzu, može da dodje pola Crne Gore. Ako niste ta stranka, onda ne može ništa“, rekao je Milanović, aludirajući na nedavno okupljanje funkcionera vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Rijeci.

Tokom obilaska potresom pogodjene Petrinje, Milanović je novinarima rekao da je „ljudima voda došla do ušiju i do nosa s tim dvostrukim kriterijumima“.

Gradjani Hrvatske u nedelju biraju predstavnike u opštinskim i gradskim većima i županijskim skupštinama, a direktno gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Ako neki kandidat za načelnika opštine, gradonačelnika ili župana, koji se bira direktno, ne dobije podršku 50 odsto izašlih birača, drugi krug će biti održan za dve sedmice.

Na izborima za gradonačelnike najvećih gradova, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, predizborne ankete predvidjaju neizvesnu borbu i drugi izborni krug.

Uverljiv favorit za ulazak u drugi krug u glavnom gradu je kandidat zeleno-leve koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević, koji najavljuje „početak kraja političke hobotnice“ u Zagrebu, u kojem je 20 godina vladao nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić.

Ankete predvidjaju neizvesnu borbu za drugo mesto, a najviše šanse za ulazak u drugi krug daju Bandićevoj zamenici Jeleni Pavičić Vukičević, kandidatima HDZ, desnog Domovinskog pokreta i opozicione SDP, Davoru Filipoviću, Miroslavu Škoru i Jošku Klisoviću, i nezavisnoj kandidatkinji Vesni Škare Ožbolt.

Neizvesna je borba i u Splitu, gde najviše šanse za ulazak u drugi krug imaju kandidati HDZ i centra, Vice Mihanović i Ivica Puljak, i bivši gradonačelnik, kontroverzni Željko Kerum.

Ankete pokazuju da u tradicionalno „crvenoj“ Rijeci SDP-u prvi put preti gubitak vlasti, ali njihov kandidat Marko Filipović i dalje ima najviše šanse da nasledi svog stranačkog kolegu Vojka Obersnela koji se nije kandidovao za novi mandat.

HDZ ima šansu da pobedi u Osijeku, a ankete njihovom kandidatu za gradonačelnika Ivanu Radiću daju najviše šanse za ulazak u drugi krug.

Što se tiče kandidata nacionalnih manjina, u mestima gde su značajnije prisutne, biraju zamenika opštinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz svojih redova.

Najviše svojih predstavnika bira srpska nacionalna manjina, a najviše izgleda imaju predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke koja je na državnom nivou u koaliciji sa HDZ.

Na izborima učestvuje gotovo 39.000 kandidata, prosečne starosti 45 godina.

U ponoć počinje izborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju u 19 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.