U trendu

U Hrvatskoj u ponoć počinje izborna tišina

ZAGREB – U Hrvatskoj u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedelju.

Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani.

Za kršenje izborne tišine predviđene su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna za pojedinca do pola miliona kuna za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnje iznosom od 10.000 do 30.000 kuna.

Inače, sa lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje u odnosu na pre četiri godine.

Danas se očekuju poslednje poruke kandidata građanima.

Birači u nedelju biraju kandidate za predsednika opština i gradskog veća, kao i za županijske skupštinske i opštinske načelnike, gradonačelnike i župane i njihove zamenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gde su Hrvati manjina.

Na da lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da uđu zelju bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a reč je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzetak od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice i ne moraju da imaju potvrde o testiranju na korona virus ili potvrde da su vakcinisani.

Za osobe koje dolaze po tom osnovu važiće pravilo da ne smeju da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati inače će nad njima biti primenjen epidemiološke mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.