U Indiji najviše novozaraženih za gotovo četiri meseca

NJU DELHI – U Indiji su potvrđena 40.953 nova
slučaja korona virusa, što je najveći dnevni porast broja novoinficiranih za skoro četiri meseca, a više od polovine novih slučajeva registrovano je u državi Maharaštra.

Sa više od 11,5 miliona potvrđenih slučajeva od početka pandemije korona virusa, Indija je na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Od korona virusa umrlo je još 188 ljudi, a ukupan broj preminulih je 159.404, prenosi Rojters podatke indijskog ministarstva zdravlja. Indija je na četvrtom mestu u svetu po broju preminulih, posle SAD, Brazila i Meksika.

Pojedine savezne države ponovo su pooštrile protivepidemijske mere, a lekari smatraju da je uzrok novog talasa epidemije nepoštovanje mera kao što je nošenje maske i držanje fizičke distance i upozoravaju da se bolnice brzo pune.

U državi Maharaštra u protekla 24 sata potvrđen je 25.681 slučaj koroona virusa, od toga 3.000 u finansijskoj prestonici Mumbaju. Ova indijska država, koja ima 112 miliona stanovnika, uvela je lokdaun u pojedinim okruzima i ograničila broj posetilaca u bioskopima, hotelima i restoranima do kraja meseca.

U Indiji je broj novozaraženih dostigao skoro 100.000 u septembru i bio je u stalnom opadanju do kraja prošlog meseca.

Glavni grad Nju Delhi u posldnje dve nedelje takođe beleži stalni porast broja novoinficiranih, a gradske vlasti su zato pojačale kampanju vakcinacije.

Vlada Indije najavila je da će do avgusta biti vakcinisano 300 miliona građana, ali je do sada vakcinisano samo 42 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.