U trendu

U Irskoj izolovana tri slučaja južnoafričkog soja virusa

DABLIN – Zdravstveni službenici u Irskoj, gde se širi zaraznija varijanta korona virusa prvi put otkrivena u Engleskoj, saopštili su danas da veruju da su izolovali tri slučaja nove varijante pronađene u Južnoj Africi.

Irska je potvrdila prve slučajeve zaraznije varijante pronađene u Južnoj Africi u petak, kod ljudi koji su tokom božićnih praznika doputovali u Irsku iz Južne Afrike, prenosi Rojters.

Irska je ove nedelje izvestila o sve većem prisustvu varijante koja je prvi put pronađena u Engleskoj. Otkriven je u 25 odsto pozitivnih slučajeva koji su podvrgnuti daljem testiranju u nedelji do 3. januara, u poređenju sa samo devet odsto dve nedelje ranije.

„Britanska varijanta nas više brine čisto zbog količine virusa koji se nalazi na ostrvu, a znamo da se on prenosi u zajednici“, navode iz irske nacionalne laboratorije za viruse, preneo je nacionalni emiter RTE.

Ipak, kako tvrde, dobra stvar u vezi sa južnoafričkom varijantom je što je tačno utvrđeno odakle potiču ti slučajevi, oni su izolovani, kontrolisani i pronađeni su kontakti, a koliko je poznato nije bilo daljeg prenosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.