U Italiji dileme i nedoumice oko AstraZeneke

RIM – Predstavnici italijanskih regija na sastanku sa premijerom Mariom Dragijem protestovali su zbog konfuzije koja je nastala sa korišćenjem vakcine AstraZeneka, prenosi list „Republika“, navodeći da su i građani zbunjeni i da mnogi odlažu zakazanu vakcinaciju ili sasvim odustaju.

„Na početku ste nam rekli da se AstraZeneca ne može davati starijima. Onda da je ta vakcina dobra za sve uzraste. Sad nam kažete da se ne može ubrizgavati nikome ispod 60 godina. Ali kako mislite da sve to možemo objasniti našim građanima?“, rekli su, prema pisanju „Republike”, predstavnici regija.

Budući da se sada preporučuje upotreba AstraZeneka vakcina za osobe starije od 60 godina, nacionalni plan masovne vakcinacije moraće da se menja.

Naime Italija očekuje 34 miliona naručenih doza švedsko-engleskog leka, a najbrojnija grupa građana je u dobi do 60 godina.

Komesar za vanredne okolnosti, general Frančesco Filjulo već je poslao uputstvo regijama da od danas AstraZenekom mogu vakcinisati osobe između 60 i 79 godina starosti, kojih u Italiji ima oko 13 miliona.

Ovoga puta stručnjaci su jednoglasni i tvrde da je bolje bilo koja vakcina nego pustiti da korona virus hara, i odnosi nove živote.

Poznati mikrobiolog profesor Univerziteta u Padovi, Andrea Krizanti, tvrdi da je “korišćenje vakcine AstraZeneka, manje rizično nego putovanje avionom” i upozorava da ukoliko se “napusti” AstraZeneka, rezultati bi bili katastrofalni te da bi Italija, u tom slučaju, za par meseci mogla, računati sa hiljadama žrtava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.