U trendu

U Italiji identifikano 17 antivaksera koji su pretili Dragiju

RIM – Italijanska policija izvršila je pretres širom zemlje protiv 17 antivaksera koji su, kako se navodi, bili povezani sa čet grupom na društvenoj mreži „Telegram“, a koja je podržala nasilje protiv vladinih, medicinskih i medijskih ličnosti.

Policija u Torinu saopštila je da je čet grupa „Basta Dittatura“ (Dosta je diktature) imala desetine hiljada članova, te da je bila glavni forum za organizovanje protesta protiv italijanskog digitalnog kovid sertifikata, prenosi AP.

Kao i mnoge evropske zemlje, Italija zahteva od ljudi da imaju digitalni sertifikat kako bi večerali u zatvorenom prostoru, posećivali muzeje i bioskope i radili u javnom prevozu.

Policija je u saopštenju navela da je nedeljama pratila, sada zatvorenu čet grupu na Telegramu i identifikovala 17 antivaksera koji su, između ostalih, pretili italijanskom premijeru Mariju Dragiju.

„Druge mete pretnji bili su pripadnici policije, lekari, naučnici, novinari i druge javne ličnosti optužene za, kako je navedeno, porobljavanje i saradnju sa diktaturom na mestu“, navodi se takođe u saopštenju.

Gotovo svaki vikend u Italiji je obeležen protestima protiv vakcinacije i digitalnih kovid propusnica, a oni su postali još učestaliji nakon što je zemlja prošlog meseca postala prva zapadna zemlja u kojoj je potrebna propusnica za pristup radnim mestima.

Sertifikat je dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa, nedavnom urađenom negativnom testu ili preležanom virusa, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.