U trendu

U Italiji počela vakcinacija protiv kovida19

RIM – Tri osobe jutros su u Italiji prve vakcinisane protiv kovida19, vakcinom Fajzer, javlja agencija Ansa.

Jedna od njih je direktorka laboratorije u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, profesorka Marija Rozarija Kapobjanki. Nakon što je primila vakcinu ona je izjavila da se oseća odlično, i da je “volontirala da se među prvima vakcinise da bi poslala poruku građanima da treba da veruju nauci”.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je povodom simboličnog početka vakcinacije protiv kovida19, poručio putem Tvitera ”da je ovo istorijski dan i da će vakcina omogućiti konačnu pobedu nad virusom”.

Vakcinacija troje dobrovoljaca je simboličan čin, a kampanja cepljenja protiv zaraze korona virusa u Italiji počinje sutra, 28. decembra i prema rečima ministra za zdravstvo Roberta Sperance procena je da će sedmično u Italiji dolaziti oko pola miliona doza vakcine.

Komesar vlade za vanredne prilike Domeniko Arkuri je ponovio da je vakcina besplatna za sve i da je vakcinacija dobrovoljna.
Prema saopštenju ministarstva za zdravstvo u poslednja 24 sata u Italiji je bilo 10 407 novozarzaženih, od korona virusa preminula je 261 osoba, polovina u odnosu na prethodni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.