U Italiji preminulo 100 lekara od početka pandemije

Od početka pandemije korona virusa u Italiji, prema izveštajima Nacionalnog udruženja lekara, od posledica zaraze preminulo je 100 lekara.

Poslednja, stota, žrtva je 62-godišnja lekarka porodične medicine iz gradića Mire u severnom regionu Veneto, objavilo je u četvrtak udruženje lekara Fnomceo, navodi portal Index.hr.

Italija od svih država ima najveći broj preminulih, a medicinsko osoblje plaća bolan danak u bolnicama i izvan njih zbog nedostatka zaštitne opreme poput rukavica i zaštitnih maski za lice.

„Svaka žrtva ostavila je dubok ožiljak na koži i u srcu svakog italijanskog lekara“, rekao je Filipo Anjeli, predsednik udruženja Fnomceo.

„Nestašice i propusti zaista su teško razumljivi, a još je teže opravdati ih imajući na umu ove tragične brojke“, rekao je Anjeli.

U subotu je Karlo Palermo, predsednik sindikata lekara Anao Asomed, rekao da je umrlo približno 120 medicinskih radnika, među kojima 80 lekara i 40 medicinskih sestara i negovatelja.

U sredu je Italija imala potvrđenih skoro 140.000 zaraženih korona virusom, a od tog broja skoro 10 odsto, preciznije 13.522, medicinski su radnici.

Ukupan broj žrtava u Italiji je veći od 18.000, a zaraženo je više od 140.000 hiljada ljudi.

S druge strane, sve više pacijanata se oporavlja, pa je juče 2.099 obolelih, najviše u jednom danu do sada, potpuno ozdravilo. Do sada, od infekcije korona virusom u Italiji, oporavilo se više od 28.000 pacijenata, navodi agencija TASS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.