U trendu

U Kini pad industrijske proizvodnje 13,5 odsto, najviše za 30 godina

Kina je objavila danas niz loših indikatora za januar i februar, a kao posledica pandemije KOVID19, industrijska proizvodnja je pala prvi put u gotovo 30 godina dok se prodaja na malo sunovratila.

Industrijska proizvodnja je pala 13,5 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na porast od 6,9 odsto u decembru. Prodaja na malo koja odražava potrošnju na gubitku je 20,5 odsto u odnosu na prva dva meseca 2019. godine, javio je Nacionalni biro za statistiku.

„Epidemija novog korona virusa je narušila ekonomsku aktivnost u prva dva meseca ove godine“, saopštio je nacionalni biro za statistiku, dodajući da su opšte gledano kratkoročne posledice savladive.

Rezultati su medjutim mnogo gori nego što su predvidjali analitičari, na primer finansijske agencije Blumberg. Oni su očekivali pad industrijske proizvodnje od samo tri odsto a maloprodaje od četiri odsto.

Pokazatelji su objavljeni u vreme kada se Kina bori protiv novog korona virusa i kada je kineska privreda praktično paralizovana merama koje je Peking preduzeo za borbu protiv epidemije.

Da bi podržala prviredu kineska centralna banka objavila je danas smanjenje obaveznog procenta koje banke moraju da drže u rezervi srazmerno izmedju pola procentnih poena do jednog procentnog poena.

Time bi moglo da se oslobodi 550 milijardi juana (70,6 milijardi evra). Centralna banka želi tako da podstakne komercijalne banke da daju veće zajmove firmama da bi se podržala realna privreda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar