U Mađarskoj vakcinacija protiče bez neželjenih efekata

BUDIMPEŠTA – Vakcinacija zdravstvenih radnika u Mađarskoj protiv Kovid-19 protiče dobro i za sada nema prijavljenih neželjenih efekata.

Imunizacija osoblja u Centralnoj bolnici Južna Pešta odvija se po planu i 225 vakcinisanih osoba u nedelju nije prijavilo nikakve nuspojave, potvrdio je danas generalni direktor bolnice Ištvan Vali Nađi.

Za javni servisu kanalu M1, prenosi MTI, on je naglasio da se imunitet razvija nekih tri nedelje nakon što se dobije prva doza i upozorio je bolnice da pažljivo čuvaju vakcinu.

„Prva pošiljka koja je stigla u subotu čuva se u prostoru opremljenom ogradama, sigurnosnim kamerama i alarmima“, rekao je Nađi.

Mađarski doktor je upozorio javnost da ne kupuje vakcine sumnjivog porekla putem interneta, jer su velike šanse da takvi proizvodi nisu originalni.

Rekao je i da je identifikovano nekoliko novih sojeva virusa, nedavno u Nigeriji i da su njihovi simptomi slični prethodno poznatim varijantama, ali se šire brže od rasprostranjenog koronavirusa u Evropi.

Slično mutaciji koja se nedavno proširila u Engleskoj, nova verzija identifikovana u Africi takođe se širi uglavnom među mlađim ljudima, kazao je on.

Nađi je saopštio da je dostupan novi američki lek za lečenje pacijenata sa koronavirusom, a nekoliko hiljada doza koje je naručila Centralna bolnica Južne Pešte, zahvaljujući saradnji sa nadležnim ministarstvom, treba da stigne početkom januara, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.