U Moskvi pet godina zatvora za nepoštovanje karantina

Grad Moskva upozorio je danas stanovnike da svako ko se ne pridržava mera karantina, preduzetih zbog širenja novog korona virusa, može biti kažnjen zatvorom do pet godina.

Pored ljudi koje su vlasti stavile u medicinski karantin, gradska uprava Moskve u petak je objavila dekret kojim se 14 dana samoizolacije kod kuće nameće svima ruskim ili stranim državljanima koji u Moskvu dolaze iz Kine, Južne Koreje, Irana, Italije, Nemačke, Španije, Francuske.

Uprava grada je danas na svojoj veb-stranici rekla da se nepoštovanje tih odredbi može kažnjavati počev od novčane kazne od 80.000 rubalja (1.033 evra) „do zatvorske kazne od pet godina“ – ako je kršenje zdravstvenih pravila dovelo do smrti neke osobe. Grad se za to oslanja na postojeći član Krivičnog zakona.

Grad je precizirao da će se poštovanje pravila kućne izolacije – karantina „nadgledati video nadzorom“ i da će prekršilac biti stavljen u „nadzirani karantin“.

Na svojoj veb lokaciji grad precizira da se pri izolaciji kod kuće ljudima koji žive sami preporučuje da za kupovinu namirnica ili lekova koriste uslužne kompanije za kučnu isporuku, ili da im nabavku obavljaju prijatelji i poznanici.

„U hitnim slučajevima – bacanje smeća, šetanje psa, možete izaći na ulicu u doba dana kada je malo ljudi, uvek noseći medicinsku masku“, poručio je grad.

U Moskvi, gradu s 12 miliona stanovnika, video-nadzor je sveprisutan, ojačan „veštačkom inteligencijom“ i najsavremenijim sistemom za prepoznavanje lica. Grad ima više od 100.000 nadzornih kamera koje pokrivaju skoro 95 odsto stambenih zgrada.

Rusija je potvrdila da ima ukupno 17 zaraženih. Da bi sprečila širenje korona virusa, država je preduzela nekoliko drakonskih mera, posebno zabranivši Kinezima dolazak u Rusiju i zatvorivši zajedničku granicu s njom.

Irancima je takodje zabranjen dolazak u Rusiju, a stroga ograničenja postavljena su za državljane Južne Koreje. Te dve zemlje su, pored Kine, akutni izvori zaraze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.