U trendu

U nedelju izbori u Bugarskoj, treći za sedam meseci

SOFIJA – Građani Bugarske u nedelju izlaze na parlamentarne izbore, treći put za sedam meseci pošto nijedna stranka nije uspela da formira stabilnu vladu nakon glasanja u aprilu i julu.

Istog dana održavaju se i predsednički izbori na kojima aktuelni predsednik Rumen Radev nastoji da osvoji drugi petogodišnji mandat.

Pravo glasa ima više od 6,7 miliona građana, ali rezultati anketa ukazuju da će mnogi ostati kod kuće zabrinuti zbog loše epidemioške situacije izazvane korona virusom.

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja, najviše glasova najverovatnije će osvojiti bivša vladajuća stranka GERB, uprkos tome što je u poslednje vreme izgubila podršku. Analitičari to objašnjavaju tendencijom birača da zadrže status kvo tokom krize.

Takođe, nedavne istrage protiv bivšeg premijera Bojka Borisova zbog navodne korupcije, ograničavaju njegove šanse da pronađe koalicione partnere za novu vladu koja će biti četvrta za 12 godina.

Novoosnovanoj partiji „Produžavamo promene“ predvođenoj dvojicom bivših ministara Kirilom Petkovim i Asenom Vasilevim, raste podrška pre svega zbog najave odlučne borbe protiv korupcije.

Antielitističkoj partiji „Ima takav narod“ na čelu sa televizijskim zvezdom Slavijem Trifonovim, koja je za malo pobedila na julskim izborima, predviđa se osvajanje četvrtog mesta zbog toga što nije uspela da formira vladu, a imala je priliku za to.

Ankete ukazuju da bi sedam stranaka moglo da pređe cenzus od četiri odsto za ulazak u parlament, prenosi AP.

Istraživanje instituta Galup ukazuje da bi na prvom mestu mogao da bude GERB sa 23,5 odsto glasova, a usledile bi stranke „Nastavljamo promenu“ i Socijalistička partija sa oko 15 odsto glasova.

Što se tiče predsedničkih izbora očekuje se da će Radev osvojiti nešto manje od 50 odsto zbog čega će u drugom krugu odmeriti snage najverovatnije sa Anastasom Gerdžikovim, univerzitetskim profesorom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.