U Nigeru otvorena birališta za predsedničke izbore

NIJAMEJ – U Nigeru su jutros otvorena birališta za predsedničke izbore, a građani će imati priliku da prvi put glasaju za transfer vlasti između dvojice demokratski izabranih kandidata u zemlji koja je u vrtlogu islamističkog nasilja.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Mohamed Bazum (60), kandidat je vladajuće stranke i favorit da na položaju predsednika nasledi dosadašnjeg predsednika Mahamadua Jusufu, koji je sišao sa vlasti nakon dva petogodišnja mandata u 23-milionskom Nigeru, preneo je Rojters.

Bazum je obećao kontinuitet sa politikom predsednika Jusufua, ali se i zarekao da će iskoreniti sveprisutnu korupciju.

„Ako budem imao sreće da pobedim na ovim izborima, imaćete nekoga ko je spreman od prvog dana“, poručio je Bazum.

Niger je sa dve strane bezbednosno ugrožen: na zapadu, duž granice sa Malijem i Burkinom Faso neprekidno napadaju ekstremisti povezani sa al-Kaidom i Islamskom državom, a duž južnih granica Nigera ekstremistička islamska organizacija Boko Haram vrši napade u kojima su samo u poslednjih godinu dana nastradale stotine vojnika i civila.

Ekonomska situacija je, takođe, veoma loša, jer više od 40 odsto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, a epidemije korona virusa je dodatno usporila ekonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.