U trendu

U Nišu do sada postupkom vantelesne oplodnje rodjeno 900 beba

Postupkom vantelesne oplodnje (VTO) na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu rodjeno je 900 beba za 14 godina koliko se taj postupak obavlja, izjavio je direktor te Klinike Dejan Mitić.

On je za agenciju Beta rekao da će broj beba rodjenih postupkom vantelesne oplodnje biti vrlo brzo uvećan jer više parova očekuje rodjenje deteta.

„Od 1. septembra prošle godine postupak vantelesnog oplodjenja radimo potpuno regularno, kao da korona virus nije prisutan. Pre toga smo dva puta imali pauze, najpre od marta do polovine juna, a potom od početka jula do početka septembra, jer je bila nepoznanica da li virus utiče na proces oplodjenja“, kazao je Mitić.

Prema njegovim rečima, VTO postupak odvija se uz mere zaštite i testiranje parova koji prolaze tu proceduru.

„Do sada smo srećom samo tri para morali da morali da privremeno vratimo jer je testiranjem utvrdjeno da su pozitivni na korona virus“, izjavio je Mitić.

Kazao je da kroz postupak VTO godišnje prodje oko 250 parova, ali da je u periodu kada su parovi mogli sami da finansiraju taj postupak i kada je grad Niš učestvovao novcem iz budžeta, na klinici u Nišu bilo i 400 do 450 parova.

„Možemo da se pohvalimo odličnim rezultatima od 37 odsto porodjenih žena po embrio transferu ili 34 odsto žena po ciklusu. Poredjenja radi, obično u svetu jedna trećina žena koje se podvrgnu telesnom oplodjenju ostane trudno, a jedna četvrtina rodi“, naveo je Mitić.

Podsetio je da žene u Srbiji mogu da udju u postupak vantelesnog oplodjenja koji finansira država do navršene 43. godine, dok nema ograničenja u godinama za muškarce.

„Upornost je vrlo bitna ukoliko neko želi da dobije dete. Na sreću država je omogućila neograničen broj pokušaja, a ne samo kao ranije tri. Naravno sve ima svoje granice“, objasnio je Mitić.

Podsetio je takodje da se u Srbiji postupak VTO trenutno obavlja na pet državnih klinika i desetak privatnih, a žene mogu same da se opredele na kojoj će klinici biti podvrgnute tom zahvatu.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu godišnje se rodi oko 3.200 beba, a nešto manje od četiri posto njih je iz programa vantelesnog oplodjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.