U trendu

U Paragvaju neredi i ostavka ministra zbog Kovid 19 krize

ASUNSION – U Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, demonstranti koji protestuju zbog slabog odgovora vlade na Kovid 19 pandemiju sinoć su se sukobili sa policijom, a ministar zdravlja je juče podneo ostavku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su snage bezbednosti sinoć ispaljivale gumene metke i suzavac na stotine demonstranata koji su se okupili oko zgrade Kongresa u centru Asunsiona i koji su rušili i palili postavljene barikade na ulicama i gađali kamenjem policiju.

Sinoćni neredi posledica su rastućeg nezadovoljstva jer su infekcije koronavirusom u ovoj južnoameričkoj državi dostigle rekordne nivoe, a zdravstveni sistem se nalazi pred slomom , prenosi Rojters.
Ranije u toku jučerašnjeg dana ministar zdravlja Hulio Macoleni podneo je ostavku nakon što su poslanici zatražili njegovu smenu u četvrtak.
Agencija navodi da je Macoleni poslednji u nizu od nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika širom Latinske Amerike koji su proteklih nedelja bili primorani na na ostavku zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva zbog njihvog bavljenja pandemijom i sporog sprovođenja vakcinacije.

Paragvaj svakodnevno objavljuje rekordan broj novih slučajeva, a prema Rojtersovoj evidenciji u poslednjih sedam dana zabeležen je prosek od 115 infekcija na 100.000 ljudi, dok podaci o vakacinaciji pokazuju da je zemlja do sada imunizovala protiv Kovid 19 manje od 0,1 odsto svog stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.