U Portugaliji nove mere zbog Kovid 19, najveća smrtnost u EU

LISABON – Portugalija je produžila vanredno stanje, zabranila sva nebitna putovanja u inostranstvo i angažovala medicinske radnike van države kako bi se bolnice izborile sa sve većim brojem pacijenata sa Kovid 19 i smanjila stopa smrtnosti od pandemije u zemlji koja je trenutno najviša u EU.

„Zaista moramo zaustaviti ovaj nagli porast koji je u toku, odmah ,“ poručio je portugalski predsednik Marselo Robelo de Susa povodom novih mera u televizijskom obraćanju naciji, prenosi BBC.

Predsednik, koji je reizabran prošle nedelje, doneo je odluku da se vanredno stanje u državi produži za još dve nedelje, do 14. februara.

Škole su trebalo da se otvore 5. februara, ali to se neće dogoditi, a umesto toga učenici će morati da nastave da uče kod kuće, a onlajn nastava će početi 8. februara.

Portugalija je u četvrtak prijavila rekordnih 303 smrtna slučaja i 16.432 novih slučajeva u vezi sa koronavirusom, a vozila hitne pomoći koja prevoze pacijente sa Kovid 19 čekaju u redovima pred portugalskim bolnicama.

Portugalija ima najvišu stopu smrtnosti povezanu sa Kovidom u EU u poslednjih 14 dana, 247,5 na milion stanovnika, prema izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.