U trendu

U Portugalu zaraženo više od 4.000 ljudi, kao u februaru

LISABON – U Portugalu je danas prvi put od februara zabeleženo više od 4.000 slučajeva novozaraženih od korona virusa, pokazuju zvanični podaci.

Broj slučajeva kontinuirano raste poslednjih nedelja, čime se zemlja vratila na nivo kada je poslednji put bila u lokdaunu, preneo je Rojters.

Sa današnjih 4.153 novozaraženih, broj slučajeva zaraženih od korona virusa porastao je na ukupno 916.559 od početka pandemije.

Broj preminulih je znatno ispod nivoa iz februara, a novi slučajevi su zabeleženi uglavnom kod mladih koji nisu vakcinisani.

Vlasti zbog rasta broja zaraženih uvode oštrije mere poput noćnog policijskog časa.

Većina novih slučajeva zaražena je delta varijantom, od koje je obolelo 100 odsto inficiranih u Lisabonu i južnom regionu Algarve.

Sa brzim širenjem delta soja uvode se i nova ograničenja, dok turistički sektor pokušava da spase letnju sezonu.

Gosti, naime, moraju da pokažu negativan test, potvrdu o vakcinaciji ili dokaz da su se oporavili od korona virusa da bi boravili u hotelima. Ista pravila važe za restorane u visokorizičnim područjima petkom uveče i tokom vikenda.

Vlasnici hotela i restorana kritikuju mere, a i ministarekonomije Pedro Siza Vieira priznao je da ograničenja vode ka daljem gušenju tog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.