U trendu

U Postojnskoj jami 83 odsto manje posetilaca nego 2019.

LJUBLJANA – Zbog pandemije covida-19, uprava Postojnske jame, jednog od slovenačkih „turističkih bisera“, saopštila je da je prisiljena da otpusti trećinu zaposlenih.

Zbog krize izazvane korona virusom i tromesečnog zatvaranja „kraške lepotice“, ove je godine je broj posetilaca 83 odsto manji nego lane, najviše zbog nedolaska stranih turista, prenosi agencija Hina

Zaposlenima koji će biti otpušteni koncesionar i poznati preduzetnik Marjan Batagelj nudi otpremnine 10 odsto više od onih iz kolektivnog ugovora ili prezaposlenje u neku od njegovih drugih firmi.

„Meni je najteže otpuštati jer sam godinama stvarao ovu ekipu i ko god ode, za nas je nenadoknadiv“, rekao je Batagelj, prenose slovenački mediji.

Uprava firme u obrazloženju smanjivanja broja zaposlenih navodi da je ovogodišnji pad poseta sličan onome iz 1991. godine, kad je došlo do rata u Sloveniji i raspada nekadašnje zajedničke države.

Računa se da će otkaze dobiti 59 od 174 zaposlenih, što bi usledilo za mesec dana. Lani je Postojnsku jamu posetilo skoro 900.000 turista, a u dosadašnjem delu godine samo 140.000 hiljada, najviše početkom godine, dok nije došlo do tromesečnog zatvaranja zbog epidemije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar