U trendu

U RS pod zdravtvenim nadzorom devet osoba

BANJALUKA – U Srpskoj do sada nije bilo sumnjivih niti prijavljenih obolelih od novog virusa korona (COVID-19), a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Ističe se da su sve zdravstvene ustanove obaveštene da pojačaju zdravstveni nadzor nad svim respiratornim infekcijama i da primenjuju sve potrebne mere za prevenciju i kontrolu infekcije.

„Zdravstvene ustanove su dobile uputstva o svim merama i postupcima koje trebaju preduzimati u okviru epidemiološkog nadzora i u slučaju pojave sumnje na infekciju uzrokovanu novim korona virusom kod osoba koje dolaze iz zemalja i područja gde su potvrđeni oboleli od ove bolesti, a posebno nakon pojave i širenja povećanog broja obolelih na severu Italije“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i svim ostalim nadležnim zdravstvenim ustanovama, preduzimaju potrebne mere i aktivnosti, i svakodnevno prate epidemiološku situaciju o pojavi širenju korona virusne infekcije.

U skladu sa preporukama SZO u vezi sa infekcijom novim virusom korona, izdate su preporuke da svi zaposleni na graničnom prelazu, koji su u kontaktu sa putnicima i kontrolišu iz kojih područja dolaze, koriste zaštitne jednokratne maske, uz često pranje ruku toplom vodom i sapunom ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi alkohola.

Putnicima iz zemalja gde su registrovani oboleli daju se obaveštenja za dalje postupanje u saradnji sa zdravstvenom službom, rekli su iz službe za epidemiologiju IJZ za banjalučki portal Srpskainfo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.