U Sarajevu mirni protesti sindikata, u RS bez okupljanja radnika

Članovi Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine protestovali su danas mirno ispred zgrade entitetske vlade u Sarajevu i dali vlastima rok od 30 dana da počnu pregovore o granskim ugovorima, uz upozorenje da će krenuti u veliki bunt ako do toga ne dodje.

Predstavnik Sindikata Bajro Melez izjavio je da su njihovi zahtevi da hitno i bez odlaganja bude utvrdjena najniža plata u Federaciji BiH, da privreda bude oslobodjena visokih nameta i da vakcine budu date onima koji rade za mašinama i doprinose zemlji, a ne predstavnicima vlasti.

„Ukoliko to ne ispune, idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpeti“, rekao je Melez novinarima.

On je kazao da Sindikat metalaca predstavlja 70.000 radnika i da se njihovim zahtevima pridružilo sedam industrijskih granskih sindikata, čiji su predstavnici protestovali s njima.

Naveo je da će pregovori s predstavnicima poslodavaca o granskim ugovorima početi u drugoj polovini maja, kako bi i industrijski sindikati imali legalne granske ugovore.

U Sarajevu je danas, na Praznik rada, organizovano više protesta radnika, a zahtevi svih su slični, dostojanstven rad, plata za taj rad i dostojanstven život.

U Republici Srpskoj sindikati danas nisu organizovali protestne skupove, iako javna okupljanja nisu zabranjena.

Prema procenama Saveza sindikata RS, od početka pandemije korona virusa u Republici Srpskoj je bez posla ostalo oko 11.000 radnika.

Zbog krize koju je izazvala pandemija, u BiH je oko 250.000 radnika u neposrednom riziku od gubitka posla, pokazalo je istraživanje Medjunarodne organizacije rada i Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.