U trendu

U Slovenija otpuštena direktorka javne televizije

Slovenačka javna televizija otpustila je danas svoju direktorku Nataliju Gorščak što je izazvalo zabrinutost medju zagovornicima slobode medija u zemlji, koji strahuju da bi to mogla biti još jedna ofanziva vlade premijera Janeza Janše.

Slovenačka vlada, optužena da kopira autoritarno ponašanje vlade madjarskog premijera Viktora Orbana i čija je zemlja od 1. jula predsedavajuća Evropskom unijom (EU), sve više je na meti kritika zbog napada na slobodu medija.

Janša je ubrzo po povratku na vlast u martu 2020. godine na Tviteru kritikovao izveštaj javne televizije u kojem se kritikuje rukovodjenje vlade epidemijom korona virusa.

Slovenački premijer je tada naveo da u toj televiziji „ima previše novinara koji su previše plaćeni“.

Prema navodima uprave televizije, Natalija Gorščak je smenjena zbog „nedostatka vizije i grešaka u upravljanju“.

Gorščak je sa svoje strane izjavila da je smenjena jer nije ispunila „zahteve“ generalnog direktora Radio-televizije Slovenije Andreja Graha koji je tražio izmene programa i timova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izrazila je početkom jula zabrinutost zbog pretnji slobodi medija u Sloveniji, podsetivši da „slobodni i kritički mediji koji igraju ulogu u praćenju vladinih aktivnosti“ predstavljaju „suštinu demokratije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.