U trendu

U Sloveniji 3.394 novozarazenih, preminule 23 osobe

LJUBLJANA – U protekla 24 sata Slovenija je zabeležila 3.394 nova slučaja korona virusa, a od posledica infekcije preminuile su 23 osobe, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema podacima NIJZ, Slovenija beleži spori pad četvrtog talasa epidemije korona virusa, ali veće smirivanje se očekuje tek sredinom decembra, dok se smanjenje pritiska na bolnice ne očekuje pre kraja ove ili početkom sledeće godine, prenosi Hina.

Broj zaraza smanjen je u odnosu na prethodni dan za 372 slučaja, a manji je i u odnosu na stanje od pre sedam dana kad su zabeležene 3.763 infekcije, uz 49,2 odsto pozitivnih nalaza.

Iz instituta „Jožef Štefan“, koji za vladu radi projekcije epidemije, saopšteno je da epidemija polako opada, ali da je ključno ispunjavati sve propisane mere kako se zemlja ne bi našla u situaciji da uvodi lokdaun onakvog tipa za koji se odlučila Austrija.

Epidemiološkinja Mateja Logar ocenjuje da bi do smirivanja stanja u Sloveniji moglo da dođe oko 10. decembra, ali da će do normalizacije stanja u bolnicama doći tek krajem godine ili početkom sledeće, te je zato i oprezna s ocenama o tome koliko je sadašnji trend sporog usporavanja epidemije realan.

U bolnicama je trenutno 1.153 kovid pacijenata, ali broj onih na intenzivnoj nezi je povećan za 2,5 odsto, na 283 pacijenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar