U trendu

U Sloveniji 3.666 novozaraženih, vlada angažuje vojsku

LJUBLJANA – U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.666 novih slučajeva korona virusa, još 19 obolelih od kovida-19 je umrlo, a zbog krizne zdravstvene situacije vlada je odlučila da u zbrinjavanje i lečenje obolelih uključi i vojsku.

„Vojska će se svojim kapacitetima uključiti u zdravstveni sistem, te pomagati u lečenju i zbrinjavanju obolelih od kovida-19“, objavila je vlada Janeza Janše, dodavši da će se javnom zdravstvu priključiti četiri medicinske ekipe vojnog saniteta, prenela je Hina.

Kako je danas objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), udeo pozitivnih testova veći je nego dan ranije i iznosi 39,8 posto.

Sedmodnevni dnevni prosek zaražavanja iznosi 3.157, a 14-dnevna incidencija je 1.971. Broj hospitalizovanih i dalje raste, a aktivnih slučajeva je 41.534, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Hospitalizovan je 981 oboleli, od kojih je 220 na odeljenjima intenzivne nege.

Stanje popunjenosti kapaciteta je kritično. Matematičke projekcije govore da je četvrti talas epidemije na vrhuncu, s tim da će se rast hospitalizacija nastaviti do kraja meseca.

Najnovije mere, između ostalog, propisuju širu primenu kovid potvrda uz predočavanje dokumenata za identifikaciju, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na korona virus učenika u osnovnim i srednjim školama i zabranu većih javnih okupljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar