U Sloveniji neslaganja oko mera protiv kovid-19

LJUBLJANA – U Sloveniji je u poslednja 24 sata od korona virusa umrlo 66 ljudi, najviše do sada u jednom danu, a potvrđeno je još 1.627 slučajeva infekcije.

Portparol vlade zadužen Jelko Kacin izjavio je danas da su u bolnicama trenutno 1.304 obolela od korona virusa, što je troje više nego dan ranije, a da su na odeljenjima intenzivne nege 193 teže obolela, tri manje nego prethodni dan.

Kacin je stanje s pandemijom kovid-19 ocenio kao zabrinjavajuće jer broj novoobolelih ne pada, a ponovno je zabeležen porast inficiranih u Ljubljani i drugim većim žarištima, prensoi agencija Hina.

Uprkos najstrožim merama ograničenja koje su na snazi već mesec i po dana i produžene za celu ovu sedmicu, rezultati zatvaranja nisu dali očekivani rezultat jer je broj zaraženih i preminulih još visok. Zato se javljaju neslaganja u vladi i među njenim stručnjacima za covid-19 o tome treba li u pristupu suzbijanju epidemije nešto menjati.

Juče je ostavku na mesto vodećeg savetnika u Ministarstvu zdravlja podneo epidemiolog Mario Fafangel, koji je u medijima ranije izneo više kritičkih primedbi na vladine mere, podseća Hina.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar, koji se i pre zalagao za pooštravanje mera, predložio je vladi da na dve sedmice budu zaustavljene sve privredne aktivnosti koje nisu neophodne.

„Nema drugog načina da se zaustavi epidemija“, napisao je Gantar u pismu potpredsedniku vlade i ministru privrede Zdravku Počivalšeku.

Prošle sedmice Počivalšek je najavljivao potrebu „promene“ sadašnje strategije borbe sa virusom, ali je bio protiv novih ograničenja za poslovanje preduzeća i delatnosti koje su važne za nacionalnu ekonomiju.

Uz zabrinutost zbog ograničenih zdravstvenih kapaciteta zbog velikog broja hospitalizovanih, Gantar je u utorak, komentarišući trenutnu situaciju, na svom Tviteru napisao da je zbog kovida-19 i mera u bolnicama, ove godine moralo biti otkazano oko 26.000 zdravstvenih usluga koje su ocenjene kao „nenužne“.

Gantar smatra da su potrebne nove mere kako bi bolnice što pre mogle pribeći saniranju te štete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.