U Sloveniji oko 1.500 novih slučajeva, preminulo 39 osoba

LJUBLJANA – U Sloveniji je potvrđeno novih 1.474 slučaja korona virusa, a od posledica te infekcije preminulo je 39 osoba, saopštila je danas vlada te zemlje.

Kako navodi STA, broj novoobolelih koji je prijavljen za ponedeljak manji je nego pre nedelju dana.

Testirano je 5.765 osoba, a udeo pozitivnih na korona virus iznosi 25,58 odsto, objavilo je Ministarstvo zdravlja na svom portalu za praćenje epidemije, a prenosi Hina.

Portparol vlade Jelko Kacin rekao je jutros na konferenciji za novinare da su danas u podatke koji uključuju samo PCR testiranja dodati i rezultati brzog antigenskog testiranja, pa je prema ažuriranim podacima u poslednja 24 sata sa 7.416 testiranja potvrđeno 1.504 novih zaraza, s time da je udeo pozitivnih testova 20,27 posto.

U bolnicama se trenutno nalazi 1.261 obolelih od korona virusa, jedan manje nego dan ranije, a od toga je njih 207 teže obolelih koji se leče na odeljenjima za intenzivnu negu, rekao je Kacin.

On je dodao da je u ponedeljak u bolnice primljeno još 134 obolelih.

U više gradova u Sloveniji jutros je počelo dobrovoljno i besplatno testiranje građana brzim antigenskim testovima kineske proizvodnje, a kako navodi Hina, interes građana je veliki, pa se u Ljubljani čekalo u redu ispred mobilne jedinice za testiranje u centru grada na Kongresnom trgu.

Takva „masovna“ testiranja obavljaće se idućih dana u 13 gradova, gde je incidencija virusa izraženija, s ciljem da se otkrije što više asimptomatskih slučajeva i uspori širenje virusa.

Mobilne ekipe za testiranje delovaće idućih nekoliko dana, a nakon toga će se se nabavljeni testovi osigurani proteklih dana usmeriti prema domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, gde je takvo testiranje u nešto manjem opsegu obavljano i ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.