U trendu

U Sloveniji punktovi za vakcinaciju otvoreni od 8 do 22 sata

LJUBLJANA – Slovenačka vlada ubrzava kampanju vakcinacije protiv korona virusa, pa će punktovi za vakcinaciju ubuduće biti otvoreni od 8 sati ujutru do 22 sata, a epidemiolozi su upozorili danas da ukoliko se procenat vakcinisanih ne poveća, jesenji talas bi mogao biti gori nego prošle godine.

„Ako želimo da izbegnemo četvrti talas epidemije i prepune bolnice, preporučuje se da se barem svi stariji od 40 godina što pre vakcinišu i na taj način zaštite od težeg oblika bolesti. Poželjni procenat vakcinasanih u odrasloj populaciji je najmanje 90 osto“, saopštio je naučni institut „Jožef Štefan“, prenosi agencija Hina.

Kako se navodi, trenutno je u Sloveniji u potpunosti vakcinisano 46 odsto starijih od 18 godina i 60 odsto starijih od 50 godina.

Kako prenose slovenački mediji, vakcina ima dovoljno, a mogu da se vakcinišu svi stariji od 12 godina i oni koji su ranije preležali virus.

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj zaraze korona virusom od 647 testiranih, dok prosek utvrđenih dnevnih zaraza na nedeljnom nivou iznosi 87.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.