U trendu

U Španiji protesti protiv vlade na poziv ekstremne desnice

Nekoliko stotina automobila defilovalo je danas ulicama Madrida i drugih španskih gradova gde su gradjani zatražili ostavku levičarske vlade, a protesti su održani na poziv ekstremne desnice.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima „Sančes odlazi“ i „Ostavka“. Protest je organizovala stranka ekstremne desnice Voks na dan španskog nacionalnog praznika.

Automobili i dvotočkaši su sa zastavom Španije prošli velikom avenijom u Madridu gde obično 12. oktobra bude održana vojna smotra koja je ove godine otkazana zbog epidemje korona virusa.

Automobilima su se pridružili i demonstranti koji su došli pešice. Gradjani najviše su nezadovoljni kako je vlada premijera Pedra Sančesa (Sanchez) odgovorila na epidemiju korona virusa.

Vlada je u petak proglasila vanredno zdravstveno stanje u Madridu što podrazumeva zabranu ulaska i izlaska iz grada u cilju sprečavanja korona virusa. To stanje treba da traje dve nedelje.

Ta mera je uvedena posle teških razgovora centalnih vlasti i vlasti područja Madrida koju predvodi desnica.

Gradjani Madrida i okolnih mesta nemaju pravu da izlaze sa tog područja ali mogu slobodno unutar njega da se kreću i nisu primorani da ostanu u svojim domovima.

U Španiji je od početka epidemije zaraženo oko 850.000 ljudi od kojih je gotovo 33.000 preminulo od korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.