U Srbiji kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju melanoma i štetnosti solarijuma

Udruženje dermatovenerologa Srbije održalo je danas kampanju Euromelanoma 2021. čiji je glavni cilj podizanje svesti o značaju samopregleda, ranog otkrivanja melanoma (karcinoma kože), pravilnog ponašanja na suncu i štetnog uticaja solarijuma.

Kampanja se u Srbiji realizuje pod sloganom „Vaša prošlost odredjuje vašu budućnost“, a na konferenciji za novinare je rečeno da je svim pacijentima dostupna adekvatna terapija, pa metastaski melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest.

Koordinatorka ovogodišnje kampanje Euromelanoma 2021. Danica Tiodorović izjavila je da više od 40 odsto pacijenata živi najmanje tri godine od kada je bolest dijagnostikovana, uz pomoć kombinovane i imunoterapije, dok će trećini pacijenata biti omogućeno desetogodišnje preživljavanje.

Prema njenim rečima, iako se melanom javlja najčešće posle 50 godine života, sve je češći i kod mladjih.

„Istraživanja su pokazala da je uzrok u više od 80 odsto slučajeva melanoma, koji se javljaju od 18 do 29 godine života, izlaganje veštačkom UV zračenju, odnosno solarijumu“, navela je Tiororović.

Ona je dodala da ovakve kampanje imaju uticaja na smanjenje pojave melanoma kod mladih, te će tako ove godine u nju biti uključena i lica iz javnog života.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević rekao je da je na inicijativu tog udruženja Ministaratvo zdravlja usvojilo Pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma pre 18. godine.

„Mladi nisu dovoljno informisani o štetnosti solarijuma i posledicama koje on nosi sa sobom. Njegovo korišćenje je uslovljeno modnim trendovima i to mora da se promeni“, kazao je Škiljević.

On je istakao i da je epidemija korona virusa u priličnoj meri ugrozila lečenje pacijenata i da zbog toga oko 30 odsto melanoma nije dijagnostikovano na vreme.

Predsednik udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović, rekao je da se nada da će u Srbiji uskoro biti dostupna i adjuvantna terapija za pacijente obolele od ove bolesti, jer ona spašava i ljudske živote, ali i štedi novac Republikom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

On je dodao da Udruženje za jesen sprema regionalni sastanak o melanomu.

Sekretar Intersekcijskog odbora za melanom SLD Lidija Kandolf Sekulović izjavila je da je najvažnija prevencija da bolest ne nastane, kao i rano otkrivanje bolesti kako bi lečenje bilo što jednostavnije.

„Melanom više nije smrtna presuda, zato treba razbiti strah od odlaska lekaru i hiruškom intervencijom, kada je melanom lako izlečiv i u početnoj fazi, rešiti problem. Sa druge strane, bilo kada da se pacijenti jave, imamo rešenje dok god može da se operiše i dok postoje inovativne terapije“, objasnila je Kandolf Sekulović.

Prema njenim rečima u Srbiji su za osobe koje imaju udaljene metastaze, od prošle godine dostupne imuno i kombinovana ciljna terapija, koje se primenjuju i u Evropi.

Ovogodišnja kampanja Euromelanoma 2021. organizovana je u saradnji sa Intersekcijskim odborom za melanom SLD, Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju i Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.