U trendu

U Srbiji počela vakcinacija privednika iz regiona

BEOGRAD – U Srbiji je danas počela vakcinacija privrednika iz regiona, za koje je Privredna komora Srbije obezbedila 10.000 vakcina.

Oko 7.500 privrednika iz ekonomija regiona Zapadnog Balkana prijavilo se za vakcinaciju ovog vikenda u Srbiji koja je obezbeđenja preko regionalnog Komorskog investicionog foruma u saradnji s Vladom Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Marko Čadež istakao je da je vakcinisanje privrednika regiona važno jer su oni u poslovanju upućeni jedni na druge i dosta putuju.

Obraćajući se ispred Belexpo centra u Beogradu, on je rekao kako su privrdnici svesni da niko u regionu nije ostrvo i da to ne može ni da se bude, i naveo da oko 12.000 privrednih subjekata iz Srbije sarađuje s kolegama u regionu.

Među prijavljenima za vikend vakcinaciju, koja se pored dva mesta u Beogradu, odvija i u Nišu, najviše je privrednika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Čadež je rekao da ima i privrednika sa Kosova, iako je predsednik tamošnje privredne komore odbio poziv da se priključi.

On je istakao da se za par nedelja u Srbiji na poziv PKS vakcinisalo između 4.000 i 5.000 privrednika iz Srbije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poželeo je doborodošlicu biznismenima i istakao da je Beograd zbog njih ponovo centar saradnje u reigonu.

Naveo je da je reč o zajedničkom naporu da se vakcinacijom pobedi pandemija i nastavi zajednički razvoj.

Na pitanje albanskog novinara kakva je to promena od strane Beograda jer je, kako je rekao, Beograd bio centar mržnje u regionu, Vesić je kazao da se ne slaže sa tim, da je mržnje bilo u drugim gradovima u regionu, kao i da treba ostaviti prošlost i okrenuti se budućnosti i saradnji.

Vesić je naglasio da su dobar primer Francuska i Nemačka, motori razvoja EU, koji su bili protivnici u više ratova u istoriji.

Predstavnik Privredne komore Albanije Adrijan Šir rekao je da je doleteo avionom s kolegama na vakcinciju u Srbiju i zahvalio KIF-u na koordinaciji ove velike akcije.

Istakao je da će vakcinacijom privrednika ekonomije ZB doći do daha i moći ponovo i još bolje da razvijaju saranđu.

Direktor fabrke Bimal i potpredsednik Vanjske trgovinske komore BIH Ševal Suljaković očekuje da će se kroz ovu inicijativu između 5.000 i 6.000 privrednika iz BiH vakcinisati u Srbji za dva dana.

Dodao je da je to način da se smanji negativan uticaj pandemije i tako omogući dalji privredni razvoj BiH, kao i čitavog regiona ZB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.