U trendu

U Torinu testiraju kubansku vakcinu, rezultati ohrabrujući

RIM – Kuba je ponudila italijanskoj vladi da zajednički testiraju jednu od pet kubanskih anti-kovid vakcina, piše list „Fanpejdž“.

Prema pisaju lista u Torinu je u toku eksperiment sa ciljem da se utvrdi efikasnost kubanskog leka „Soberana plus“ na varijante korona virusa, a prvi rezultati, tvrdi list, su ohrabrujući.

„Vakcina Soberana plus je veoma efikasna u aktiviranju anti tela koje su proizvele duge vakcine.Verujemo da bi njena primena bila veoma dobra kao treća doza leka, jer se pokazala efikasniom pritiv mutacija virusa“, rekao je za list ministar-savetnik u kubanskoj ambasadi u Rimu, Horhe Luis Alfono Ramos.

Tim povodom list podseća da su kubanski naučnici u toku jedne godine razvili pet anti-kovid vakcina, a u vreme pandemije poslali hiljade svojih stručnjaka i medicinsko osoblje kao pomoć u više zemalja širom sveta, uključujući i Italiju.

„I dok Fajzer i Moderna povećavaju cenu svojih vakcina, i rastu optužbe na racun velikikih farmaceutskih kompanija zbog spekulacija lekom za vreme pandemije, mala Kuba računa da postane spas za male i siromašne zemlje koje su isključene iz distribucije vakcina multinacionalnih kompanija“, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.