U Trstu oko 30 vernika u crkvi na Vaskrs, nisu Srbi

TRST – Oko 30 osoba koje su proslavljaje pravoslavni Vaskrs u nedelju u Trstu kazenjeno jer su prekrsili vladinu meru zabrane okupljanja, a kako je potvrđeno Tanjugu iz krugova parohije srpske pravoslavne crkve u Trstu, među njima, nije bilo Srba vernika .

Neki mediji su objavili da je reč o vernicima Srbima čija je zajednica ovde najbrojna, a drugi da je reč o vernicima Rumunima koji borave u Trstu i koji koriste crkvu na periferiji grada.

Glavna pravoslavna crkva u Trstu „Sveti Spiridon“, trenutno je zatvorena zbog pepidemije koronavirusa. Nalazi se u centru grada, i jedna je od najvecih hramova u gradu.

Policija je kako prenose mediji dobila obavestenje od građana, komšija , koji su culi glasove i liturgijsko pojanje iz crkve, na periferiji Trsta pozvali su policiju koja je naiššla na zakljucana crkevena vrata, a na kucanje niko nije odgovorio.

Pozvali su u pomoc i specijalnu policiju DIGOS, a kada je sveštenik otvorilo vrata, policija nije prekinula sluzbu, a kako se navodi svi prisutni su imali zastitne maske na licu i rukavice.

Nakon zavrsene sluzbe vernici, njih 28 i dva crkvena lica su na izlasku kaznjeni u skladu sa merama koje je o zabrani okupljanja u vrijeme epidemije koronavirusa donjela italijanskla vlada.

Najmanja kazna za ovakav prekrsaj je 280 evra ako se plati u roku od mesec dana, a 400 evra nakon tog roka.

Zajednica Srba u Trstu danas broji oko 4 000 ljudi. Najveci broj clanova srpske zajednice su ekonomski migranti, koji po visegenracijskoj tradicji, dolaze uglavnom iz Negotinske Krajine. Veoma su cijenjeni kao garđevinski radnici, zanatlije a zene uglavnom rade kao pomoc u kucama.
Srpska zajednica u Trstu je jedna od najstarijih i potice jos iz osamnaestog vijeka kada je austrougarski car Karlo VI, proglasio Trst bescarinskom zonom.

Srpska zajednica u Trstu je jedna od najstarijih i potice jos iz osamnaestog veka kada je austrougarski car Karlo VI, proglasio Trst bescarinskom zonom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.