U Velikoj Britaniji hitan sastanak zbog zatvaranja granice

Britanski premijer Boris Džonson predsedavaće danas sastankom vladinog odbora za vanredne situacije, nakon što je Francuska zatvorila granice sa Velikom Britanijom kako bi zaustavila širenje nove vrste korona virusa koji se pojavio u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Teretni saobraćaj je suočen sa velikim problemima nakon što je Francuska zatvorila granice na 48 sati, uključujući i tunel ispod kanala Lamanša.

U medjuvremenu su se i Kanada i Poljska našle medju dvadesetak zemalja koje su zabranile letove iz Velike Britanije zabrinute zbog širenja nove vrste korona virusa. Ranije su to učinile Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Belgija, Irska, Turska, Danska i Bugarska.

Zabrana je usledila posle Džonsonove odluke u subotu da u Londonu i na jugoistoku Engleske uvede četvrti nivo ograničenja zbog upozorenja naučnika da se nova vrtsa virusa širi daleko brže.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je francuska zabrana teretniog i avionskog saobraćaja „pomalo iznenadjujuća“ i da je pripremio plan za nepredvidjenu situaciju u Kentu za kolone kamiona koji čekaju zaglavljeni.

Vlada je prethodno pozvala gradjane, posebno prevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši da se čekuju značajni poremećaji u tom području.

Šaps je rekao da gradjani neće u „velikoj meri“ osetiti nedostatke u snabdevanju robom zbog zabrane teretnog saobraćaja i da će se isporuka vakcina protiv korona virusa odvijati neometano.

On je za televiziju Skaj rekao da je u kontaktu s francuskim kolegom i da se čini sve kako bi se saobraćaj što pre pokrenuo.

Ceo ekonomski poremećaj dolazi u vreme velike neizvesnosti za Veliku Britaniju, manje od dve nedelje pre nego što 31. decembra napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.