U trendu

U Venecueli počela vakcinacije dece od 2 do 11 godina

KARAKAS – U Venecueli je počela vakcinacija protiv korona virusa za decu uzrasta od 2 do 11 godina kubanskom vakcinom Soberana 2, izjavila je potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez.

Kuba, bliski saveznik vlade predsednika Nikolasa Madura, tvrdi da njene vakcine Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus imaju efikasnost veću od 90 odsto, prenosi Rojters.

Dok kubanski zvaničnici tvrde da su početni rezultati slični onima koje su imale i druge vakcine koje značajno smanjuju prenošenje virusa, tešku kliničku sliku i smrt, kritičari se žale da ti rezultati još nisu potvrđen, navodi Rojters.

„U Venecueli je već dozvoljena upotreba kubanske vakcine Soberana 2 za vakcinaciju dece između 2 i 11 godina“, rekla je Rodrigez na državnoj televiziji i dodala da se prvo vakcinišu deca čiji je imuni sistem ugrožen.

Ministar zdravstva Venecuele Karlos Alvarado rekao je da u zemlji ima oko 3,5 miliona dece starosti između 2 i 11 godina.

Medicinska i naučna akademija Venecuele, kao i pedijatrijski sindikati, izrazili su zabrinutost zbog upotrebe kubanskih vakcina jer smatraju da podaci o njihovoj bezbednosti i efikasnosti nisu objavljeni u naučnim časopisima, kao i da njihov kvalitet nije verifikovan ni u nezavisnim kliničkim ispitivanjima niti od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Većina vakcina koje su dostavljene u zemlje članice OPEK-a bile su ruski Sputnjik V i kineske Sinofarm i Sinovak, koje su i u Venecuelu stigle kroz globalni program Kovaks.

Madurova vlada je saopštila da je 70 odsto od 28 miliona građana Venecuele vakcinisano i da se očekuje da će do kraja godine biti imunizovano 90 odsto stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.