U trendu

Sukob policije i demonstranata ispred Skupštine

Učesnici protesta Saveza za Srbiju (SzS), koji su kako je ranije najavljeno, trebalo da prošetaju od platoa ispred Filozofskog fakulteta do Predsedništva Srbije, pridružili su se oko 18.30 časova desetinama okupljenih gradjana ispred Doma narodne skupštine.

Trenutno je na platou ispred zgrade parlamenta okupljeno više od 2.000 gradjana dok je oko Doma Narodne skupštine postavljena metalna barikada iza koje stoji stotinak pripadnika Žandarmerije.

Nešto pre 20,30 demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli su da gadjaju žameriju kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu sklonili de metalne ograde koja ih je odvajala od policije i policajce, ali ne pokušavaju da udju u zgradu.

Policajci u bacili suzavac i podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću, a demonstranti ih protiskuju prema samom ulazu u zgradu.

Beograd: Stigla policija na konjima, Žandarmerija rasterala demonstrante sa platoa

Pripadnici Žandarmerije, pojačani policijskom konjicom, rasterali su oko 20.40 časova demonstrante sa platoa ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Žandarmi, medju kojima ima i onih sa službenim psima, napravili su kordon oko zgrade parlamenta a demonstranti su se povukli ka okolnim ulicama.

Oni gadjaju policiju bakljama a zapaljeno je i nekoliko kontejnera.

Kako je javio reporter agencije Beta, Žandarmerija je postrojena i u Dečanskoj ulici ispred zgrade Novosti dok je na stepenište ispred parlamena pristiglo i vozilo Hitne pomoći.

Ubacite i da je kolona oklopnih hamvija ispred ulaza u Skupštinu, odakle kreće u Dečansku ulicu.

Sukobi su počeli nešto pre 20.30 časova kada su demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli da gadjaju pripadnike Žandarmerije kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu Srbije sklonili deo metalne ograde koja ih je odvajala od policije i policajce.

Oni su u više navrata pokušalii da se popnu do ulaza ali ih je Žandarmerija odbila ispaljujući suzavac.

Policajci su bacili suzavac i podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću, a demonstranti ih protiskuju prema samom ulazu u zgradu.

Obradović povredjen u intervenciji Žandarmerije

Lider Dveri Boško Obradović povredjen je večeras oko 20.45 u centru Beograda nakon intervencije Žandarmerije na uglu ulica Takovske i Bulevara kralja Aleksandra.

Kako je Obradović rekao televiziji N1, on je dobio „nekoliko udaraca u brutalnoj intervenciji Žandarmerije“ i dodao da ima još mnogo ozbiljnije povredjenih od njega.

Do sukoba je došlo kada je Žandarmerija, posle ispaljivanja topovskih udara i suzavca, krenula prema demonstrantima u Bulevaru kralja Aleksandra i potisnula ih dalje od ambasade Češke.

Djilas: Vlast poslala ekipu huligana da napadnu lidere opozicije

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Djilas demantovao je navode pojedinih medija da je napadnut tokom večerašnjeg protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

On je na Tviteru napisao da nije imao nikakve neprijatnosti na protestu.

„Ali jeste tačno da je vlast poslala ekipu huligana sa ciljem da napadnu lidere opozicije. Imamo i svedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati“, naveo je Djilas.

Mediji su ranije preneli da su nepoznate osobe udarale kaiševima Djilasa posle čega se udaljio sa protesta gradjana kom su se oko 18.30 časova pridružili lideri Saveza za Srbiju.

Sa platoa ispred zgrade parlamenta oteran je po navodima medija i zamenik predsednika SSP Borko Stefanović dok je nešto ranije napadnut i lider PSG Sergej Trifunović.

Trifunović je za portal KRIK rekao da su ga napali pripadnici Levijatana.

Na pitanje kako je povredjen rekao je da ne zna jer su ga udarali sa svih strana i da je udaren i „odozgo, verovatno tvrdim predmetom“.

Povredu na glavi je, kako je naveo, sanirao sam, bez intervencije službe hitne pomoći.

Trifunović je ;rekao za KRIK: „Mi smo došli da podržimo protest, ali su već stigli… pripadnici Levijatana koji su stali u prve redove, svi u crnom, svi u gomili, ‘hrabri’ kao i uvek kad su u gomili“.

„Oni jesu pripadnici službe, pa su pripadnici službe, ali da li su tu sa zadatkom da ovo ne bude miran protest, nego da bude sra***, to ne znamo. Ali, moguće da su ubačeni baš zato, da su ubačeni da bacaju ljagu“, dodao je Trifunović.

Razišla se većina ispred Skupštine Srbije, grupe potisnute do Crkve Svetog Marka i ka Dorćolu

Većina učesnika večerašnjih demonstracija u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine, razišla se nešto posle 21.30 časova iz okolnih ulica.

Medjutim, grupa demonstranata ostala je nedaleko, na rasksnici kod Crkve Svetog Marka.

Oni uzvikuju parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pevaju pesme o Kosovu.

Policija je postavila kordon kod zgrade Glavne pošte i Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra.

Tu su parkirana i oklopna vozila „hamvi“ i policijske marice.

S druge strane uzvici, topovski udari, pirotehnika i sirene čuju se iz pravca Dorćola, niže ka Dunavu, na koju stranu je potisnuta druga grupa demonstranata.

Novo okupljanje ispred Skupštine Srbije, mladi nose drveni krst i zastave s likovima svetaca

Grupa od nekoliko stotina, uglavnom mladih ljudi, stigla je oko 22 časa ispred Skupštine Srbije, noseći veliki drveni krst i zastave s likovima srpskih svetaca.

Oni su zastali na 30-ak metara od velikog kordona policije opremljenog za razbijanje demonstracija.

Skandiraju „Miran protest“ dok se u blizini čuju jake eksplozije „topovskih udara“ i ispaljivanja suzavca.

Oni pričaju sa pripadnicima policije a tokom šetnje do platoa ispred Skupštine Srbije, skandirali su „Ne damo svetinje!“ i uzvikivali parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U medjuvremenu je postavljen još jedan kordon policije, u okolnim ulicama su oklopna vozila „hamvi“ a situacija je trenutno mirna.

Sinoć se na platou ispred Doma Narodne skupštine okupilo više hiljada gradjana nezadovoljnih najavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom vikenda u Beogradu biti uveden policijski čas zbog rasta broja novoobolelih od korona virusa. Učesnici skupa su u jednom trenutku upali u zgradu parlamenta posle čega je usledila intervencija policije. U sukobima koji su potom izbili su po zvaničnim podacima, povredjena 43 policajca i nekoliko desetina gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.