Ukrajinsko ministarstvo kulture: Ikona je vlasništvo naše države

Ukrajinsko Ministarstvo kulture i informativne politike saopštilo je danas da je ikona koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, vlasništvo Ukrajine.

Na ikoni je, kako je navedeno, pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Istorijsko-arheološkom muzeju Odese.

Od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države.

„Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine“, rekla je zamenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko, prenosi sarajevski portal Klix.

Dalje se navodi da ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske gradje o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrednostima i jasne identifikacije ikone.

„Ministarstvo takodje priprema niz pisama agencijama za provodjenje zakona (SBU – državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU – Vanjska obaveštajna služba Ukrajine) u kojima zahteva da preduzmu mere iz njihove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vreme kretanja ove ikone iz Ukrajine na teritoriju BiH“, rekla je Fomenko.

Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu s članom 7. Konvencije, države potpisnice obavezuju se da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili verskog ili svetovnog istorijskog spomenika, i na zahtev druge države stranke, moraju da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.

Ambasada Ukrajine je 16. decembra vlastima BiH uputila notu kojom traži u od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa 300 godina starom ikonom iz Luganska, koju je Dodik poklonio Lavrovu 12. decembra, tokom posete ruskog šefa diplomatije BiH.

Od tada se zvanično nije oglasio niko iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika niti iz Vlade Republike Srpske, kao ni iz SNSD-a.

Juče je saopšteno da se Dodik nalazi u izolaciji, jer je bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na korona virus, a danas je potvrdjeno da je hospitalizovan na UKC RS u Banjaluci.

Prvo je saopšteo da je smešten u bolnicu zbog obostrane upale pluća, a naknadno zbog bolova u želucu i mučnine. Još je rečeno da je Dodik testiran i da je negativan na korona virus.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.