UN: Rekordnih 80 miliona raseljenih u svetu

Broj izbeglica i raseljenih u svetu prešao je 80 miliona sredinom 2020. godine u jeku pandemije korona virusa, što je najviše do sada, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Visoki komesar UN za izbeglice Filio Grandi je u saopštenju izrazio žaljenje da je svet dostigao taj „mračan medjaš“ i upozorio da će se situacija pogoršati ako „svetski zvaničnici ne zaustave ratove“.

„Medjunarodna zajednica ne uspeva da sačuva mir“, rekao je Grandi i ukazao da su prisilna raseljavanja udvostručena u poslednjoj deceniji.

Početkom godine 79,5 miliona ljudi bilo je primorano da napusti svoje ognjište zbog progona, sukoba i kršenja ljudskih prava, a taj broj je prešao 80 miliona sredinom 2020. godine, pokazuje izveštaj Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Broj od 79,5 miliona uključuje 45,7 miliona raseljenih u svojim zemljama, 29,6 miliona izbeglica i raseljenih silom van svoje zemlje i 4,2 miliona tražilaca azila.

„Postojeći i novi sukobi kao i novi korona virus imali su dramatične posledice na njihov život 2020. godine“, naveo je UNHCR u saopštenju.

Uprkos urgentnom pozivu koji je generalni sekretar UN uputio u martu za uspostavljanje svetskog primirja tokom pandemije, sukobi i progoni su nastavljeni, navela je ta organizacija UN.

Nasilje u Siriji, Demokratskoj Republici Kongo, Mozambiku, Somaliji i Jemenu izazvalo je nova pomeranja stanovništva u prvoj polovini ove godine.

Nova raseljavanja su takodje zabeležena u regionu Sahela u centralnoj Africi gde su civili podvrgnuti brutalnom nasilju, silovanjima i pogubljenjima, naveo je UNHCR.

U izveštaju se navodi da su neke mere donete da se zaustavi širenje kovida19 otežale izbeglicama dolazak do bezbednih mesta.

U vreme najjačeg talasa pandemije u aprilu, 168 zemalja je potpuno ili delimično zatvorlilo svoje granice a 90 zemalja nije pravilo izuzetke za tražioce azila.

Od tada uz podršku i ekspertizu UNHCR-a 111 zemalja našlo je rešenja da garantuje da njihovi sistemi azila budu potpuno ili delimično operacionalni dok se istovremeno pazi na suzbijanje širenja virusa.

Uprkos tim merama, broj novih zahteva za azil smanjen je za trećinu u odnosu na isti period 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.