U trendu

UNICEF poziva G7 da donira „hitne“ vakcine za Kovaks

NJUJORK – Izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For zatražila je od članica Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sveta (G7) da doniraju svoje zalihe vakcina mehanizmu Kovaks zaduženom za distribuciju vakcina.

To je predloženo kao hitna mera za rešavanje problema ozbiljne nestašice vakcina prouzrokovane poremećajima u indijskom izvozu vakcina.

Indija je ograničila izvoz vakcine „AstraZeneka“ koju proizvodi tamošnji Serum institut, a koje su obećane Kovaksu, kako bi ih iskoristila u sopstvene svrhe jer je suočena sa jakim „udarom“ drugog talasa infekcije korona virusom, prenosi agencija Rojters.

UNICEF, kao agencija Ujedinjenih nacija zadužena za koordinisanje nabavke vakcina protiv korona virusa preko Kovaksa, procenjuje da će manjak u snabdevanju vakcina dostići cifru od 140 miliona doza do kraja maja i oko 190 miliona do kraja juna.

„Preraspodela odmah dostupnog viška doza je minimalna,
suštinska i hitna mera za zaustavljanje nestašice, i upravo sada je neophodna“, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For.

Pozivajući se na nova istraživanja, naučne informacije i podatke analitičke kompanije „Erfiniti“, For je rekla da bi zemlje G7 mogle donirati oko 153 miliona doza ako bi podelile samo 20 odsto raspoloživih zaliha tokom juna, jula i avgusta.

„To bi se moglo uraditi dok se istovremeno ispunjava obaveza prema
vakcinaciji sopstvene populacije“, rekla je ona, ne pružajući dodatne detalje.

U uslovima kada se lideri G7 pripremaju za sastanak u Britaniji sledećeg meseca, šef Svetske zdravstvene organizacije je prošle nedelje izjavio da je nejednakost u raspodeli vakcina „moralna katastrofa“, pozivajući bogate zemlje da doniraju doze umesto da ih koriste za decu koja su manje osetljiva na teške bolesti.

Mehnizam Kovaks, kojim zajednički upravljaju Svetska zdravstvena organizacija i Globalna alijansa za vakcine i imuniazaciju (GAVI), u velikoj meri se oslanja na vakcinu „AstraZeneka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.