UNICEF: Sacuvati mentalno blagostanje dece zbog pandemije

PARIZ – Vlade širom sveta moraju uložiti više novca i sredstava u očuvanje mentalnog blagostanja dece i adolescenata, upozorila je u najnovijem izveštaju agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu dece UNICEF, koja je alarmirala zbog negativnih posledica na mentalno zdravlje usled pandemije kovida-19.

Pandemija je posebno teško pogodila siromašnu i ugroženu decu, prenosi agencija AP pozivajući se na taj izveštaj.

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) je saopštio da je izveštaj „Stanje dece u svetu“ najsveobuhvatnija studija UNICEF-a do sada o mentalnom zdravlju dece i adolescenata širom sveta.

Kriza sa korona virusom, koja je primorala na zatvaranje škola što je pogoršalo živote dece i adolescenata, stavila je u prvi plan pitanje njihovog mentalnog blagostanja.

Prema ocenama UNICEF-a, biće potrebne godine da se u potpunosti izmeri stepen uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Psihijatri su brzo uvideli znake uznemirenosti, a deca i adolescenti su tražili pomoć zbog suicidalnih misli, anksioznosti, poremećaja u ishrani i drugih poteškoća, jer su ih zaključavanja i prelazak na učenje na daljinu odvojili od prijatelja i rutine, dok je kovid odneo živote mnogih roditelja, baka i deka.

„Uz ograničenja kretanja povezana sa pandemijom, deca su provela neizbrisive godine svog života daleko od porodice, prijatelja, učionica, što su ključni elemetni samog detinjstva“, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore.

„Uticaj je značajan i to je samo vrh ledenog brega“, dodala je ona.

Pozivajući se na podatke od pre pandemije za 2019. godinu, UNICEF je procenio da skoro 46.000 dece i adolescenata u dobi od 10 do 19 godina okonča svoj život svake godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.